×

Błąd

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but prak_port2_18 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

logo un grupa

TYSIĄCE KILOMETRÓW PO WIEDZĘ I PRZYGODĘ
- praktyki zagraniczne uczniów ZSZ nr 2 w Dęblinie

Pierwsze dni praktyk zawodowych już za uczniami. Młodzież  poznawała miejsca swoich praktyk, właścicieli i współpracowników oraz cały system komunikacji. Dojazdy do firm, hoteli i restauracji stanowiły dla naszych uczniów ogromny stres, co przełożyło się na opiekunów, którzy cały czas kontrolowali sytuację na Messengerze.

Należy zaznaczyć, iż grupa została dobrze przygotowana do wyjazdu i przebiegu praktyk zagranicznych. Przed wyjazdem organizowane były liczne spotkania z koordynatorem projektu panią Anną Wąsik, gdzie wszelkie wątpliwości wyjaśniano na bieżąco. Ponadto przygotowanie językowe (angielski, portugalski) miało ogromne znaczenie już w pierwszych kontaktach z rzeczywistością w kraju goszczącym. Młodzież bardzo szybko przyzwyczaiła się do warunków i wymagań portugalskich partnerów i pracodawców. Musiała być punktualna, rzetelnie realizować zaplanowany program praktyk oraz pokonać to, co najtrudniejsze - barierę językową, a z tym było początkowo najtrudniej. Uczniowie codziennie wypełniali dzienniczki praktyk, w których dokumentowali ich przebieg, wykonywane czynności i nabyte umiejętności. Codzienna wieczorna „herbatka” z opiekunami integrowała na tyle grupę, iż wszelkie „niedogodności” były na bieżąco rozwiązywane. Do zadań opiekunów należały również wizyty w firmach, podczas których sprawdzane były warunki odbywania praktyki.

Technik żywienia i usług gastronomicznych

W pierwszym tygodniu praktyk uczniowie klasy trzeciej swój staż odbywali w restauracjach w Barcelos. Pod okiem swoich portugalskich opiekunów uczyli się przygotowywać różne potrawy, w tym z tradycyjnej kuchni portugalskiej. Pomagali w kuchni podczas obróbki wstępnej oraz przygotowywali różnego rodzaju dania i przekąski. W porze lunchu ich praca polegała na obsłudze gości, podawaniu zamówień do stolików, przygotowywaniu koktajli, napojów zimnych i gorących. Realizując program praktyk dziewczęta i chłopcy mogli również sprawdzić swoje umiejętności posługiwania się językiem angielskim oraz poczuć się przez moment członkami restauracyjnej załogi.

„Przez cały tydzień na praktykach nauczyłem się w miarę dużo, ale wiem, że nauczę się jeszcze więcej. Daję sobie tutaj doskonale radę i szef jest ze mnie i z mojej pracy zadowolony — mówi Mateusz. Pracownicy są bardzo życzliwi, mili i pomagają nam w rzeczach, których mamy się nauczyć. Atmosfera w pracy jest rewelacyjna, nawet nie widać tego, że jest jakaś między nami bariera językowa”.

Technik hotelarstwa

Uczniowie klas drugich i trzecich swój staż zagraniczny odbywają w hotelach w Varzim, Apulia, Braga i Esposende. Dziewczęta i chłopcy każdego dnia pomagają pracownikom hotelu w ich codziennej pracy. Przygotowują pokoje dla gości, dbają o posiłki dla nich, a także pomagają w hotelowej kuchni i pralni.

„Nasze zadania wymagają pracy zespołowej, dzielimy się zadaniami i wymieniamy nimi, aby każda z nas nauczyła się pracy na każdym stanowisku — mówi Magda. Atmosfera pracy w Portugalii jest zupełnie inna niż w Polsce. Ludzie się nie śpieszą, są życzliwi, wyrozumiali, ze wszystkim zdążą później. Podczas lunchu przy wspólnym stole zasiadają wszyscy pracownicy – kierownik hotelu, recepcjonistki czy też sprzątaczki. Posiłek jest okazją do integracji, upływa więc na ciekawych rozmowach, zamiast skupiania się wyłącznie na jedzeniu”.

Technik ekonomista

Uczniowie drugiej klasy zdobywają praktyczne doświadczenie zawodowe na stanowiskach biurowych w przedsiębiorstwach handlowo-usługowych w Barcelos. Do ich dotychczasowych obowiązków należy dokumentowanie i ewidencjonowanie operacji gospodarczych, obsługa programów finansowo-księgowych, wprowadzanie danych do komputera, sporządzanie przelewów, formularzy, kopiowanie i skanowanie dokumentów.

„W pracy jest bardzo fajnie, wykonujemy ją najlepiej jak potrafimy. W pierwszym tygodniu uczyliśmy się obsługiwać program księgowy Contabilidade, księgowaliśmy faktury i wprowadzaliśmy dokumenty do baz danych. Mamy bardzo dobry kontakt ze współpracownikami i pracodawcą, często żartujemy i śmiejemy się. Pogoda nam sprzyja, dojazd do pracy nie sprawia żadnego problemu” – mówi Oliwia.

 A po pracy rozrywka…

W ciągu tygodnia młodzież odbywała praktyki zgodnie z harmonogramem, a popołudnia spędzała według własnego uznania – na basenie, boisku piłki nożnej lub siatkówki, grając w bilard i „piłkarzyki”. Dość szybko doszło także do zwiedzania okolicy. Już drugiego dnia wybraliśmy się do Barcelos. Jest to miejscowość w dystrykcie Braga, leżąca nad rzeką Cavado. Udało nam się zobaczyć panoramę miasta z wieży widokowej, odwiedzić kościół Jezusa Ukrzyżowanego, przed którym znajduje się efektowny barokowy ogród. Później czekał nas krótki spacer do Paco dos Condes, czyli siedziby dawnych książąt Barcelos. Zamku i murów nie zniszczył żaden wróg, ale trzęsienie ziemi z 1755 roku. Dziś jest to archeologiczne muzeum „pod chmurką”. Szczęściarze, którzy odbywają praktyki w tym mieście mieli okazję podczas sjesty odwiedzić słynny czwartkowy targ - Feira de Barcelos. Korzystając z ładnej pogody, w środę po pracy, zorganizowaliśmy krótki wyjazd do Esposende. Ten niewielki kurort, położony nad Oceanem Atlantyckim, słynie z szerokich plaż i egzotycznej roślinność i jest niemal obowiązkowym punktem programu wycieczki po Portugalii. W sobotę i niedzielę czeka na uczniów wycieczka do Bragi oraz Viana do Castelo.

W organizację pobytu uczestników za granicą jest zaangażowana portugalska organizacja Intercultural Association Mobility Friends, z którą realizujemy z powodzeniem już drugi projekt. Tegoroczny projekt „Europejski wymiar kształcenia zawodowego w ZSZ nr 2 w Dęblinie” realizowany jest ze środków PO WER.

Więcej zdjęć na szkolnym facebooku.

{gallery}prak_port2_18{/gallery}