Kolejna edycja konkursu „KUCHARZ NA MEDAL” za nami!

19 października 2018 r. szesnastu uczniów (osiem zespołów dwuosobowych) klas technikum o profilu gastronomicznym rywalizowało w kolejnej odsłonie szkolnego konkursu gastronomicznego „Kucharz na medal”.

Celem konkursu było wyłonienie zespołu do udziału w „II LUBELSKIM KONKURSIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH”, pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych oraz odkrywanie pasji w zawodzie.

O godzinie 9.00 uczestników i jurorów powitała pani dyrektor Aleksandra Wiśniewska, a następnie dała sygnał do rozpoczęcia konkursowych zmagań. Zadaniem uczniów było przygotowanie w ciągu 150 minut 4 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem ziemniaków i boczku.

W trakcie konkursu uczestnicy wykonali następujące potrawy:

  • Patimonki – Patrycja Filiks i Monika Gawryjołek z kl. IIITG,
  • Perliczka pieczona z tymiankiem, sos z borówki brusznicy, purée ziemniaczane, chipsy z boczku – Aleksandra Bielawska i Natalia Filipek z kl. IIITG,
  • Kaloryferek z boczkiem, parmezanem i tymiankiem, sałata ze śmietaną – Dominik Blusiewicz i Arkadiusz Janiszek z kl. IV TG,
  • Pieczone ziemniaki i pieczony boczek z sosem – Agnieszka Mikulska Agnieszka i Monika Filiks z kl. II TG,
  • Roladki schabowe owinięte boczkiem, sos czosnkowy, purée ziemniaczane Aleksandra Warowna i Maciej Świtaj z kl. II TG,
  • Zapiekanka z ziemniaków, boczku i pieczarek – Katarzyna Mateńka i Klaudia Mazur z kl. II TG,
  • Babka ziemniaczana – Monika Wróbel i Wiktoria Mączyńska z kl. I TG,
  • Ziemniaki w koszulkach z boczkiem i sosem czosnkowym – Łukasz Mikulski i Maciej Majcher z kl. TG.

Jury w składzie: Renata Rybacka – właścicielka i szkoleniowiec firmie Gastroart Studio Kulinarne; Marek Rybacki – kucharz specjalista Hotel Sulbin*** w Garwolinie; Patrycjusz Wojtaś – kucharz w restauracji Wyspa Wisła w Stężycy, dokonało oceny prac konkursowych,

Po zakończeniu konkursu jury podsumowało pracę zespołów i udzieliło uczestnikom cennych porad i wskazówek na przyszłość. Następnie pan Rybacki Marek ogłosił wyniki konkursu, a pani dyrektor A. Wiśniewska wręczyła zwycięskim zespołom nagrody rzeczowe ufundowane przez restaurację „Wyspa Wisła” w Stężycy.

Państwo Rybaccy zadeklarowali udzielenie wsparcia w przygotowaniu uczniów do LUBELSKIEGO KONKURSU SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH.

Uczniowie naszej szkoły mieli możliwość degustacji dań konkursowych oraz ich oceny.

Laureatami konkursu zostali:

  • I miejsce: Aleksandra Warowna i Maciej Świtaj,
  • II miejsce: Patrycja Filiks i Monika Gawryjołek,
  • III miejsce: Katarzyna Mateńka i Klaudia Mazur.

Konkurs przebiegał w miłej atmosferze, wszystkie zespoły wykazały duże zaangażowanie w pracę nad swoimi potrawami.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i liczymy na Wasz udział w kolejnej edycji konkursu.

Organizatorami konkursu były panie: Elżbieta Pataj i Teresa Flont.